Translate

pondělí 22. dubna 2013

Kuba - měna

Na Kubě jsou v oběhu dva druhy státní měny: kubánské peso (peso nacional - CUP) a konvertibilní peso (peso convertible - CUC). Kubánské peso je měnou, která se používá při všech ekonomických transakcích mezi kubánskými obyvateli. Toto peso má sto centavos (haléřů). Papírové bankovky: peso 1, 3, 5, 10, 20 a 50. Drobné centavos: 1, 2, 5 a 25 centavos, kovová pesa v hodnotě 1 a 3 pesos. Peso convertible má mince 1, 5, 10, 25, 50 centavos a 1 CUC. Bankovky jsou 1, 3, 5, 10, 20, 50, 100 CUC.

Konvertibilní kubánské peso se používá v síti většiny prodejen a služeb jak kubánskými občany, tak cizinci. Při platbě bankovkou 50 a 100 CUC je většinou požadováno předložení pasu nebo jiného průkazu totožnosti a je zapsáno číslo bankovky a osoba, která jí platila (pro případ falešné bankovky). Do listopadu 2004 byl používán v oběhu i americký dolar. Ten byl ke zmíněnému datu stažen z oběhu a nyní při předložení dolarové banovky ke směně v bance nebo směnárně je účtován 10%-ní poplatek za riziko operace s embargovanou měnou. Od prvního června 2002 byl na Kubě zaveden volný oběh eura ve všech maloobchodních službách a obchodech v turistickém středisku Varadero. V listopadu 2002 bylo euro zavedeno v turistických centrech Jardines del Rey a Cayo Largo del Sur.




Statický graf kurzu kubánský peso / česká koruna (CUP / CZK), vybraná historie. Zdroj: http://www.kurzy.cz/kurzy-men/grafy/CZK-CUP/

Bez problémů lze platit bankovní kartou ve všech hotelech. Tato bankovní karta však nesmí být americká (např. American Express) nebo vydaná českou pobočkou americké banky (např. Visa Card vydaná Citibank Praha), protože Kuba vzhledem k americkému embargu nemá uzavřené smlouvy o platbách s americkými bankami.

Zdroj: http://www.mzv.cz/havana/cz/obchod_a_ekonomika/strucny_prehled_podminek_pro_obchodovani/index.html

Žádné komentáře: